wer Via Kanana (Zuid Afrika) - Explore Festival
MAART 2019
Longing
to belong
Via Kanana (Zuid Afrika)

Levendige boodschap van hoop in een mix van hedendaagse dans en street dance

Via Kanana (Zuid Afrika)

Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht. Het land wordt geteisterd door criminaliteit en onlusten. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en komt helaas vaak overeen met die tussen zwart en wit. Het beloofde land is, met andere woorden, niet bereikt.

In Via Kanana verkennen Gregory Maqoma en Via Katlehong wegen naar dat beloofde land, dat misschien wel nooit bereikt zal worden maar daarom niet tot wanhoop moet leiden. Niet dat deze voorstelling alleen maar licht en vrolijk is, Maqoma laat ook de wrange werkelijkheid doorschemeren, maar de essentie is een boodschap van hoop voor Zuid-Afrika. Ja, het zijn moeilijke tijden, maar mensen slagen er samen toch in te overleven.

Als iemand de hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. De perfomers van Via Katlehong zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één groot bruisend dansfeest.

Wie hen eerder op Julidans zag, zal zich hun ongelofelijke energie en kunde op het podium herinneren. De dansgroep werd opgericht in de township Katlehong in Johannesburg, waar hevig gevochten werd tijdens de anti-apartheidsprotesten, om de jongeren van de straat te houden. Daar komt ook Maqoma zelf vandaan, die uitgroeide tot een van de bekendste Zuid-Afrikaanse choreografen, vele prijzen kreeg en overal ter wereld te zien is.

Een beloofd land dat je wordt voorgespiegeld, vaak door corrupte machthebbers, maar er  nooit komt: daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse Sotho-woord “Kanana”. Het woord lijkt verbazingwekkend veel op Canaan, het Bijbelse land van melk en honing dat aan Mozes werd beloofd.

“Via Kanana is een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme (…) Ondertussen dansen de performers onvermoeibaar door. Ze maken acrobatische toeren en lijken bijna gewichtloos door de lucht te excelleren. In hun bevrijdende, krachtige en dynamische performance drukken ze tegelijkertijd de angst voor segregatie uit en de vreugde dat die voorbij is. Maar de onzekerheid blijft altijd. De zwart-witfoto’s en videobeelden zijn in hun harde realisme onontkoombaar.” – Theaterkrant *****

“Nog altijd is Maqoma’s bewegingstaal doordesemd van deze beweeglijke, speelse acrobatiek met hand- en beengeklap, zeg maar de hiphop van Zuid-Afrika (…) Maar Maqoma geeft de koprollen, tapdans, lichaamspercussie en voetroffels niet alleen een expliciete, leesbare en eerlijke boodschap mee, ook een vleug hoop.” – De Volkskrant ****

“Een spektakel met gigantische energie, gebracht door een excellent gezelschap.” – Figaro

-Engelse tekst
Franse tekst

Genre: Dans, Spektakel
Uitvoerenden: Gregory Maqoma / Via Katlehong
Taal: Geen probleem

Credits:

Choreografie
Gregory Maqoma

Composities
Samuel Makhathade Khabane

Dans
Tshepo Nchabeleng, Thato Qofela, Andile Nhlapo, Tshepo Mohlabane, Teboho Molelekeng, Abel Vilakazi, Julia Burnham en Lenela Laballo

Video
Jurgen Meekel

Lichtontwerp
Oliver Hauser

Lichttechniek
David Hlatshwayo

Tekst
KW Theaterpromotie

Speellijst

 • di 19 mrt 20:00
  Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade
  Tickets
 • za 23 mrt 20:30
  Chassé Theater, Breda
  Tickets
 • ma 25 mrt 20:15
  Stadsschouwburg, Groningen
  Tickets
 • wo 27 mrt 20:00
  Zuiderstrand Theater, Den Haag
  Tickets

Explore Festival

Festival info

Stadsschouwburg Groningen, Internationaal Theater Amsterdam, Frascati (Amsterdam), Stadsschouwburg Utrecht, Het Nationale Theater (Den Haag), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Theater Rotterdam, Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade)