MAART 2019
Grenzeloos
theater
Archief 2017 – Softmachine (Singapore)

Twee portretten van de nieuwe Aziatische dans

Archief 2017 – Softmachine (Singapore)

Een encyclopedie van het nieuwe Aziatische danslandschap, zo laat het project van theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai zich het best omschrijven. Hij sprak met 88 dansmakers in vijf landen en maakte een documentaire over de invloed van de lokale context op hun leven en werk. Met een aantal van hen maakte hij ook een voorstelling, waarvan er twee te zien zijn in dit programma.

In een mix van video, fotografie, live performance en installatie onderzoeken de Chinese danser Xiao Ke en fotograaf Zhou Zihan de invloed van censuur, het gevoel voortdurend gecontroleerd te worden. De Indiase performer Surjit Nongmeikapam toont de invloed van post-koloniale machtsverhoudingen in een werk dat verschillende vormen van klassieke Indiase dans en martial arts combineert met moderne dans.

Theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper Choy Ka Fai onderzoekt in zijn werk de conditionering, de expressie en het ‘geheugen’ van het menselijk lichaam. Dit onderzoek mondt uit in projecten op het snijvlak van kunst, technologie en design. In West-Europa was zijn werk de afgelopen jaren ondermeer te zien bij Sadler’s Wells (London), ImPulsTanz Festival (Wenen) en Tanz Im August (Berlijn).

“Een juweel van een performance met opwindend contemporain materiaal, en zo briljant gedanst als je het maar zelden ziet.” (Neue Zürcher Zeitung)

Installatie Choy Ka Fai
Bij de voorstelling Softmachine presenteert Explore Festival de 88 documentaire videoportretten van Choy Ka Fai die hij bijeen heeft gebracht in een installatie die intussen in diverse steden in Azië, Australië en Europa te zien was. De installatie reist mee met de voorstelling en is in de foyers van de theaters te zien.

Randprogramma
Bij elke voorstelling is er een inleiding en een nagesprek. Daarnaast is er een extra programma met onder meer een congres, workshops en een expositie. Lees verder


Trailer, Softmachine op You Tube

Genre: Dans, Art of performing
Uitvoerenden: Choy Ka Fai
Taal: No language

Credits:

Concept, regie, performance en documentaires:
Choy Ka Fai

Performance en choreografie:
Surjit Nongmeikapam, XiaoKe & Zhou

Dramaturgie:
Tang Fu Kuen, Tang Fu Kuen


Inleiding:
45 minuten voor aanvang van de voorstelling

Nagesprek:
15 minuten na de voorstelling

Speellijst

Explore Festival

Festival info

Stadsschouwburg Groningen, Stadsschouwburg Amsterdam, Frascati Theater (Amsterdam), Stadsschouwburg Utrecht, Het Nationale Theater (Den Haag), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Theater Rotterdam, Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade)