MAART 2019
Grenzeloos
theater
Archief 2017 – Ottof (Marokko)

Een kijkje in het leven van vier oudere Marokkaanse aïta’s

Archief 2017 – Ottof (Marokko)

‘Ottof’ – nijvere mieren – zo noemt de Marokkaanse choreografe Bouchra Ouizguen de groep oudere vrouwen waarmee ze nu al jaren werkt. Het zijn geen gewone danseressen, maar aïta’s, die volgens een lange traditie op feesten en huwelijken het (mannelijke) publiek vermaken met hun krachtige zang en fysieke vrijmoedigheid. De aïta’s worden bewonderd, maar juist vanwege die zelfbewuste houding in het dagelijks leven buitengesloten.

Met deze hechte groep onderzoekt Ouizguen in ‘Ottof’ de plaats van de aïta, en meer in het algemeen die van de vrouw in de Marokkaanse maatschappij. De sterke persoonlijkheid van de spelers staat centraal in de performances, waarin traditionele zang en dans zich vermengen met fragmenten uit het alledaagse leven.

Bouchra Ouizguen is een van de meest vooraanstaande choreografen van haar generatie. In de hoofdzakelijk mannelijke kunstwereld van Marokko zorgen zij en haar performers voor een krachtige vrouwelijke stem. Haar werk is wereldwijd te zien. Zij werkte eerder samen met onder andere Taoufiq Izeddiou, Boris Charmatz en Mathilde Monnier. Met Compagnie O, opgericht in 2011, maakte zij de voorstellingen Voyage Cola, HA!, Corbeaux en Madame Plaza.

“Prettig ontregelende voorstelling die speelt met clichés en verwachtingen.” (Dave Schwab, programmeur Theater Rotterdam)

tip: meedoen aan een dansworkshop van Bouchra Ouizguen? Kijk hier of de workshop wordt georganiseerd bij jou in de buurt. Boeken kan direct via de theaters.

Randprogramma
Bij elke voorstelling is er een inleiding en een nagesprek. Daarnaast is er een extra programma met onder meer een congres, workshops en een expositie. Lees verder


Trailer, Ottof op You Tube

Genre: Theater, dans
Uitvoerenden: Bouchra Ouizguen / Compagnie O
Taal: No Language

Credits:

Choreografie:
Bouchra Ouizguen

Zang & Dans:
Bouchra Ouizguen, Kabboura Aït Ben Hmad, Fatéma El Hanna, Halima Sahmoud & Fatna Ibn El Khatyb

Lichtontwerp:
Eric Wurtz

Kostuum & scenografie:
Bouchra Ouizguen

Residentie:
Agora, cité internationale de la danse (met steun van Fodation BNP Paribas)

Productie:
Bouchra Ouizguen / Compagnie O

Coproductie:
Festival Montpellier Danse 2015, Festival d’Automne à Paris, Centre Pompidou (Parijs), Kunstenfestivaldesarts (Brussel) & La Bâtie (Genève)

Met steun van:
Met steun van Institut français Marrakech & de Franse ambassade in Marokko


Inleiding:
45 minuten voor aanvang van de voorstelling

Nagesprek:
15 minuten na de voorstelling

Speellijst

Explore Festival

Festival info

Stadsschouwburg Groningen, Stadsschouwburg Amsterdam, Frascati Theater (Amsterdam), Stadsschouwburg Utrecht, Het Nationale Theater (Den Haag), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Theater Rotterdam, Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade)