wer Explore Festival #2 longing to belong - Explore Festival
MAART 2019
Longing
to belong
 

Explore Festival #2 longing to belong

De tweede editie van Explore Festival vertolkte de hartstocht van de jongste generatie kunstenaars op het wereldtoneel.

Van 7 tot en met 29 maart 2019 reisde de tweede editie van Explore Festival door het land. Tien podia in zeven grote steden bundelden hun krachten en presenteerden een ‘state of the art’ van het mondiale theater. Een festival vol spannende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten.

“Het Explore Festival haalt niet-westers theater naar Nederland. Een goed moment om, al is het maar voor even, uit de eigen bubbel en uit het westerse filter te stappen.” 8/3/2019, DenHaag Centraal.

“Tien theaters in zeven grote steden brengen tot en met 29 maart het Explore Festival; een soort kleinschalig Holland Festival. Performances, dansvoorstellingen en theater uit Afrika en Latijns-Amerika zijn naar Nederland gehaald.”  7/3/2019, Theaterkrant


Terugblik op Explore Festival 2019, video: Rob van Pelt

Hoogtepunten
Explore Festival presenteerde de Nederlandse premières van zeer onderscheidende internationale voorstellingen. Hoogtepunt was de 4,5 uur durende theatersensatie Odisseia van het Braziliaanse enfant terrible Leonardo Moreira, waarin op stormachtige wijze het vrouwelijk perspectief in het gelijknamige klassieke heldenverhaal vertolkt werd. Verder werd de vloer schoon geveegd voor de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony, die radicaal met onze westerse perceptie van Afrika’s geschiedenis aan de haal ging. De Argentijnse Claudia Victoria Poblete Hlaczik deelde haar ervaringen met het Argentijnse regime en toonde hoe het proces tegen haar “ouders” het begin markeerde van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren genoten. Choreograaf Salia Sanou uit Burkina Faso liet zich inspireren door zijn ervaringen in vluchtelingenkampen. Gregory Maqoma uit Zuid-Afrika verraste ons met explosieve dans, maar wierp ook nieuw licht op de wantoestanden die zijn land, sinds het einde van de Apartheid in de greep hebben.

Thema
Onder het thema longing to belong lag de focus van Explore deze editie op voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te geraken, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Explore engageerde vijf uitgesproken makers uit landen ver buiten Europa en toonde ons hoe nauw we, ondanks de wereldzeeën die tussen ons liggen, aan elkaar verwant zijn. Zoals choreograaf Salia Sanou ook zegt: “Uiteindelijk zijn we allemaal vluchtelingen, ieder in zijn eigen leven”.

Context
Explore werd begeleid door een contextprogramma, bestaande uit onder meer masterclasses, workshops, lectures, openbare interviews en debatten, op centrale landelijke locaties, maar ook om de hoek in de wijk.

Historie
Explore Festival is een voortzetting van de serie Get Lost/Ervaar Daar Hier, die in 2012 door het Fonds Podiumkunsten werd ontwikkeld, vanuit de behoefte aan meer (niet-westerse) internationale programmering. In een uniek samenwerkingsverband, bundelden in 2017 tien theaters hun krachten, met als resultaat een prachtige eerste editie van Explore, die in alle opzichten naar meer smaakte.

Organisatie
Explore Festival is een activiteit van Stichting World Window in opdracht van Stadsschouwburg Groningen, Internationaal Theater Amsterdam, Frascati Theater (Amsterdam), Stadsschouwburg Utrecht, Nationale Theater (Den Haag), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Theater Rotterdam, Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade)

Explore Festival

Festival info

Stadsschouwburg Groningen, Internationaal Theater Amsterdam, Frascati (Amsterdam), Stadsschouwburg Utrecht, Het Nationale Theater (Den Haag), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Theater Rotterdam, Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade)